panses

Ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι

Το μπαλκόνι είναι ένας χώρος όπου δε πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος, ιδίως από όσους αγαπούν τα φυτά και την ενασχόληση με τη κηπουρική. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της βεράντας σας, πάντα υπάρχουν επιλογές και ποικιλίες φυτών και λουλουδιών για να το ομορφύνουν, προτιμώντας πάντα λίγο περισσότερο τα ανθεκτικά φυτά. Παρακάτω θα δείτε ανθεκτικά φυτά και λουλούδια για το μπαλκόνι τα οποία είναι καλλωπιστικά και πολλές φορές κάποια από αυτά χρήσιμα (πχ. για το μαγείρεμα) για το νοικοκυριό σας.

Πανσές

Πανσέδες σε διάφορα χρώματα
Πανσέδες (Pansy) σε διάφορα χρώματα

Οι πανσέδες ανήκουν στα καλλωπιστικά, ποώδη φυτά και διακρίνονται σε διάφορα χρώματα όπως μωβ, μπλε, γαλάζιο, ροζ και κίτρινο. Είναι ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι, κατάλληλα για φύτευση σε γλάστρα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κηπουρική φροντίδα και ήλιο.

Φωτίνια

Photinia ( Φωτίνια )
Φωτίνια (Photinia)

Η φωτίνια είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερά πράσινα και κόκκινα φύλλα. Ευδοκιμεί στο κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Στον κήπο χρησιμοποιείται πολλές φορές και ως φράχτης. Αγαπά τον ήλιο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κηπουρική φροντίδα.

Γιασεμί

γιασεμί αναρριχώμενο φυτό
Γιασεμί (Jasmin)

Το γιασεμί (ή αλλιώς Jasmin) είναι ένα πανέμορφο αναρριχώμενο φυτό με πλούσιο άρωμα και ανθοφορία. Η ευωδία του είναι ευχάριστη και γλυκιά. Ανήκει στην οικογένεια των ελαιίδων (ή αλλιώς και ελαιοειδών). Το συναντάμε συχνά σε φράχτες και μπαλκόνια ή βεράντες. Έχει διάφορες ποικιλίες και είναι γενικότερα από τα ανθεκτικά φυτά με λίγες απαιτήσεις σε πότισμα και φροντίδα.

Αρωματικά φυτά

αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, λεβάντα, δυόσμος, μέντα κα.
Αποξήρανση αρωματικών φυτών όπως δυόσμος, βασιλικό, δεντρολίβανο, λεβάντα κα.

Ανθεκτικά φυτά όπως: ο βασιλικός, η λεβάντα, η μέντα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, πέρα από τη δοτικότητα τους σε ομορφιά και άρωμα στο χώρο, είναι και φανταστικά για τη μαγειρική σας στο σπίτι. Το καθένα έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Για τη μαγειρική, μπορούμε να αφαιρούμε μερικά κλωνάρια ανά καιρούς και να τα αποξηραίνουμε (όπως στη φωτογραφία) ή να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα. Πάντα με σύνεση βέβαια για να μη τα ταλαιπωρούμε σοβαρά!

Comments are closed.